23. marras, 2021

TYÖNTEKIJÄN ARVOSTUS NÄKYY PALKASSA

Työn ja työntekijän arvostus näkyy tavassa johtaa, se näkyy palkassa sekä työsuhteen ehdoissa.

Arvostetaanko laitoshuoltajaa, näin Koronan aikana voisi luulla, että palkat hipovat pilviä. Siivous, desinfiointi, kun ovat ensiarvoisen tärkeää, myös viruksien torjunnassa. Ei näy siivoojan palkassa kuitenkaan arvostus, saati välinehuoltajien palkoissa.

Näkyykö sairaalan toimistosihteerien palkassa arvostus? Lähtökohtaisesti hoitohenkilöstön vähyyden vuoksi, joudutaan siirtämään suunniteltuja leikkauksia, joten työvuorot muuttuvat päivävuoroista kolmivuoroon, jolloin leikataan öisinkin ja myös toimistosihteerit siirtyvät kolmivuoroon.

Näin puretaan kertynyttä hoitovelkaa, muuta ei enää kerrykään. Toki saadaan vuorolisät, mutta ei näy siis toimistosihteerin työn arvostus, vaan enenevästi hoitajille ja lääkäreillekin on pyritty sihteerien tehtäviä siirtämään, yksi ammattiryhmä, jota alas ajetaan, märkä rätti siis naamaan. 

Ravitsemuspalveluja ulkoistetaan ja on jo useissa sairaanhoitopiireissä ulkoistettukin. Yksityiset palveluntuottajat valtaavat alan. Paraneeko ruuan laatu tai toteutuuko lähituottajien tuotteiden käyttö ulkoistamisen jälkeen? Ei, koska lähellä tuotettu ruoka, on kalliimpaa ja lisäksi parempilaatuista, kuin muualta tuotu höttö, eikä sairaalassa makaaja tarvitse luksusta, näin olen kuullut. Ei näy siis heilläkään työn arvostus vaan päinvastoin, monella lopputili kolkuttaa ovella, kuten kävi juuri Päijät-Hämeen Ateriapalvelujen työntekijöiden kohdalla.

Entä sitten hoitajat ne hoitajat, jotka ovat kohta kaikki siirtyneet muihin tehtäviin, kun heidän työnsä arvostus, ei näy palkassa ja johtamisesta on paljon puhetta. Liika työ kuormittaa hoitajat niin fyysisesti kuin psyykkisesti ja entistä useampi jää uupumuksen vuoksi pois töistä, jollei ole kerennyt pelastautua muualle töihin.  Ei näy arvostus hoitajilla. Tosin hätä on kuultu, mikä on positiivista.

Osallistava johtaminen on palkan lisäksi ensisijaista työn arvostusta, ymmärrystä että kaikkia ammattiryhmiä tarvitaan ja jokaisella ammattiryhmällä on oma paikkansa. Kunnollinen ja työn vaativuuteen suhteutettu palkka kaikille; hoitajille ja sairaalan tukipalvelujen henkilöille, joita ilman ei yksikään sairaalaa pärjää. Työperäinen maahanmuutto on tulevaisuutta ja tarpeellistakin, ennen sitä pitää nykyisten kaikkien työntekijöiden arvostus olla kunnollista. Palkka on  tutkitustikin yksi tärkeimmistä arvostuksen mittareista.

Satu Lehtola

sairaalassa toimistosihteeri

Lahden kaupunginvaltuuston varavaltuutettu

JHL 145 puheenjohtaja

2022 Aluevaaliehdokas

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu