17. marras, 2021

Ahtialan liikuntapaikkojen korjaustyöt

Ei julkaissut ESS eikä UusiLahti tätäkään kirjoitustani pari viikkoa sitten 8.11.  lähetin

Me teimme aloitteen Ahtialan vanhempaintoimikunnan nimissä, Sepänniemen kentän kunnostamisesta sekä Ahtialan koulun lähiliikuntakentän kunnostamisesta maaliskuussa 2021. Se toimitettiin Sivistyslautakunnalle ja liikunta- ja kulttuurilautakunnalle Lahden Kaupungin kirjaamon kautta. Meille ilmoitettiin myöhemmin keväällä 2021 että viestimme otettiin vakavasti ja laitettiin kentät kaupungin kunnostamisen tehtävälistoille vuodelle 2022. Yllättäen kuitenkin tuli viesti, että korjaustyöt siirretään vuodelle 2023. Lahti sai paljon (41 milj.) valtiolta tukea 2021 Koronasta johtuvasta syystä ja samalla säästi monessa paikassa, kun kaikki suljettiin, joten ei ole kyse rahasta vaan tahtotilasta. Rahaa voidaan laittaa muuhunkin niin miksei Ahtialan alueen lasten, nuorten ja aikuistenkin liikkumiseen panosteta? Toin Ahtialan tilanteen esille viimeksi viime viikolla yLahden demarien kunnallisjärjestön ylimääräisessä edustajiston kokouksessa.

Yhdenvertainen kohtelu tarkoittaa, että kohdellaan yhdenvertaisesti eli samalla tavalla. Kaupunkilaiset ovat yhdenvertaisesti Lahden kaupungin asukkaita ja vaikka asumme eri alueilla kaikki 120 000 ja risat ihmistä, tulee kaupunkilaisia kohdella palvelujen tarjoamisen sekä kunnossapidon ja korjaamisen suhteen yhdenvertaisesti. Kyse on tulevaisuuden ihmisistämme, joilta viemme mahdollisuuksia harrastaa ja liikkua monipuolisemmin ja turvallisilla välineillä sekä ennen kaikkea säännöllisesti ja mielekkäästi.

Mahdollisuudet tasavertaiseen liikkumiseen on kirjattu opetussuunnitelmaan ja tiedetään että liikkuminen on pitkälle kantavaa mielenterveysongelmien, fyysisten ongelmien ehkäisevää työtä, joka lisää yhteisöllisyyttä, säästää terveysmenoissa, jotka tuppaavat vanhemmiten vain kasvamaan ja tuottaa iloa ja mielihyvää liikkujille. Liikkumisen tiedetään ehkäisevän syrjäytymistä ja lisää varmasti fyysisen kunnon lisäksi jokaisen lapsen resilienssiä ja on tukena monenlaisissa arjen haasteiden jaksamisissa.

Luvatut korjaamiset ja parantamiset otettiin siis ahtialalaisilta pois koska Lahden keskustan Kisapuiston kunnostamiseen tarvittiin enemmän rahaa, aivan kun keskusta olisi vain se ainoa alue Lahdessa. Näin toimimalla asetettiin eri alueiden, saman kunnan asukkaat vahvasti eriarvoiseen asemaan. Liikuntaan panostaminen on terveyspankkiin säästämistä. Silti se säästötili suodaan eriarvoisesti eri alueille. Onko nyt niin, ettei meistä Ahtialan alueen asukkaista ole niin väliä vaikka meitä on kasvava määrä lapsiperheitä? Tulevaisuuden ihmisiemme mahdollisuuksia liikkumiseen ja harrastamiseen ei pidä asettaa vastakkain lainkaan. Mitä kunta on ilman kuntalaisia? ja mikä kunta sanoo mahdollistavansa kaikille tasapuolisesti samat mahdollisuudet alueittain ja kuitenkin toimii aivan päinvastoin. Kaksinaismoralismia suorastaan.

Ahtialan koulun oppilaat ovat tämän syrjään jättämisen kaikin tavoin huomanneet ja valittavasti se kuullaan aika nuoren oppilaan suusta, ettei nämä korjaamiset ja uudistamiset tapahdu heidän peruskoulu aikanaan. Onko jo toivokin viety! Ahtialan alueen nuorilla ei ole myöskään ole tilaa missä oleilla, pelata, tavata toisia nuoria ja lisätä yhteisöllisyyttä nuorten kesken, mikä taas lisää entisestään monenlaisia haittoja. Kaikki me tarvitsemme vertaistukea ja turvallista ympäristöä.

Ahtialan alueen kaikissa kouluissa on sisäilmaongelmaa ja Myllypohja odottaa peruskorjausta ja Kunnas puretaan, näin parakit ovat oppilaiden käytössä enenevässä määrin. Osa parakeista on myös huonokuntoisia. Kaksi kouluista poistuu ja tilanahtaus on käsittämätön. Mistä johtuu, että sisäilman laajuuden kartoitus kestää yli puoli vuotta? Oppilaat on laitettu tiloihin mitkä eivät ole jokapäiväiseen opetustarkoitukseen näillä oppilasmäärillä edes tarkoitettu, puoli vuottako näin mennään? Kuinka on huomioitu jokaisen oppilaan oikeus turvalliseen oppimisympäristöön? Sekin löytyy sieltä opetussuunnitelmasta.

Uudet valtuutetut tekevät vuoden 2030 skenaarioita, eli hahmotelmia tulevan ajan kehityskulusta. Tulevasta ajasta ei todellisuudessa tiedä kukaan mitään. Mitä jos hahmotelmien sijaan eletään tässä päivässä ja laitetaan tämän ajan Ahtialan koulujen oppilaille ne yhdenvertaiset ja muiden kaupunginosien kanssa tasaveroiset lähiliikuntapaikat ja Sepänniemen kenttä kuntoon sovitun mukaisesti, joka myös toteutuu tässä ajassa missä eletään.

Satu Lehtola, sd Lahden kaupungin varavaltuutettu

Aluevaaleihin 2022 ehdolle asettunut

Ahtialan vtk-jäsen ja asukas ahtialasta

kolmen lapsen äiti Ahtialasta

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu