22. joulu, 2020

Hyvinvointia etsimässä

Kustannuksia ei ole mahdollista mitenkään hillitä, inhimillisyys huomioiden, jollei voitontavoittelun rimaa lasketa. Koska toisella puolella on aina yksityinen, jonka tehtävänä on tuottaa voittoa omistajalleen ja toisella puolella julkinen palvelujen tarjoaja, jonka tehtävänä tuottaa veronmaksajille verovaroin niitä palveluja. Nämä ovat vastakkaisia tavoitteita, syntyykö hyvää tästä yhteistyöstä? Yksityinen hyötyy enemmän kuin julkinen. Ensi vuonna aloittava Harjun Terveys Oy, jossa Mehiläinen 51% omistaa, tarkoittaa siis päätösvaltaa, eikä julkinen puoli päätä mitään siinä yhtiössä, koska vähemmistössä, vaikka onkin Oy laissa vähemmistön suoja. Hallitus on koostettu hallitusammattilaisista, jotka asian varmistavat, hallituksen tehtävä on yhtiön etua katsoa, ei veronmaksajan, joka koko lystin rahoittaa.

Oy lain mukaan: Osakas vastaa ainoastaan sijoittamallaan pääomalla (49 %) yhtiön varoista. Rajoitetun vastuun ansiosta, osakkaat voivat luottaa siihen, että heidän kantamansa riski on vain sen suuruinen, mitä he ovat yhtiöön sijoittaneet. Tämän vuoksi yhtiön omistajien ei tarvitse huolehtia muiden osakkaiden varallisuuden kehityksestä. Sijoituksen määrä on tosin suuri, eikä päätösvaltaa tule olemaan veronmaksajalla palveluihinsa. Vaikka perustettaisi minkälaisia yhtymiä tai yhtiöitä, ei tavoitteena ole palvelujen saatavuuden lisääminen, kyllä näitä mainostettuja tapoja aivan yhtä hyvin julkinen pystyy itsekin tuottamaan. Tahtotila mihin verovaramme halutaan käyttää.

Hyvinvointiyhteiskuntaamme on rakennettu huolella ja se on todettu hyväksi, Suomi on kallis maa, maksamme paljon veroja ja on todettu, ettei yhdenvertaisuus toteudu mitenkään ilman hyvinvointijärjestelmäämme, jota on vuodet heikennetty ja pyritään kaikin tavoin yksityistämään kokonaan. Mikä tarkoittaa, että päädymme siihen mistä lähdimme, köyhemmät eivät saa mitään jollei ole rahaa maksaa ja verorahamme ohjataan yksityisen käyttöön verhoten lauseeseen, että julkinen tarvitsee yksityisen kirittäjäksi, mihin? Parempiin tuloksiinko? Julkisen ei tarvitse tuottaa voittoa, joten paras tulos on 0 tulos, mihin siis tarvitaan yksityistä? Voiton keräämiseen yksityiselle. Miten ei samoja palveluja mitä yksityinen tuottaa voida tuottaa julkisella, kun tekijätkin ovat koko lailla samoja. Ei saada voittoa, siksi.

Vaikka luotaisiin minkälainen Sote-Maku-Whatever- ei se fakta muutu, että ihmiset vanhenevat ja hoidon tarve lisääntyy ja voidaan entistä iäkkäämmille kaikenlaisia hoitoja tehdä. Hoidot ovat erittäin kalliita, koska hoitotarvikkeita ja hoitovälineitä myyvät/tuottavat yksityiset yritykset haluavat mahdollisimman paljon voittoa. Ei heitä kiinnosta ihmisen hyvinvointi tai miten yksilö selviää, kunhan tulee sitä rahaa ja jos verorahoista suurin osa käytetään yksityisen voiton maksamiseen ja hallinnon ylläpitoon, ei sitä rahaa jää palvelujen tarjoamiseen.  PHHYKY:n piti olla omistajilleen eli kunnille kustannustehokas silloin 2017, saatavuus piti lisääntyä etc. kuinkas kävikään, vaatimattomat 40 miljoonaa miinuksella jo toisen PHYKY vuoden jälkeen. Talouslaskennan hallintaa pitäisi edellyttää ja liiketoimintasuunnitelmat osata tehdä.

Korona on antanut mahdollisuuden säästämiseen varsin julkisella puolella monin tavoin, siitä hoidosta eli jälleen kerran häviäjä on kuntalainen, joka on peloteltu pysymään kotona. Korona aiheuttanut niitä konkursseja, lomautuksia, lisännyt vanhusten yksinäisyyttä eikä uskalleta hakeutua tarvitsemaansa hoitoon. Henkilöstöä on karsittu ja loput ovat uuvuksissa. Silti voimme Koronankin aikana jonottaa terveyspalveluja, vaikkei muuten saisi tavata missään. Aina keksitään jokin uusi kikka, jolla pyritään välttämään, ettei tarvitsisi edes niitä lakisääteisiä palveluja tuottaa.

Rokote tulossa, jonka toimintavarmuutta ei pystytä takaamaan, ei influenssarokote ole poistanut influenssaa, eikä tämä Koronarokote, joka aivan liian vähällä tutkimisella on tulossa, tuskin poistaa Koronaa. Rokotteen valmistaja vaurastuu, se on varma. Haittavaikutuksista ei ole varmuutta. Kuinkahan monelle on osakesalkku, jossa rokotevalmistajan osakkeita? Sillä kiireellä tätä tehdään, voiton kiilto silmissä.

Paljon puheita hyvinvointiyhteiskunnasta, mistä ei ole, kun illuusio jäljellä ja muistot, onhan meillä onneksi mitä muistella. Näin joulun aikaan muisteleminen on arvossa arvaamattomassa ja ihmiset herkistyvät helpommin. Hyvää ja Rauhallista Joulua.

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu