2. syys, 2020

Parasta ennen päiväys mennyt

Parasta ennen päiväys mennyt 1.9.2020 ESS, UusiLahti ja Omalähiöön lähetetty

Elämä menee huimaa vauhtia kaikessa eteenpäin, digimaailmassa vielä huimempaa vauhtia, ei edes perässä pysytä ja sitä meille muun muassa terveydenhuoltoon sisään ajetaan hinnalla millä hyvänsä.

2018 päätetyn Lahden kaupungin johtamisjärjestelmän suunnitelmaa ei kuitenkaan päivitetä tämän päivän tasolle. Vuonna 2018 maailma makasi eri asennossa, jolloin päätettiin pormestarimalliin menosta, nyt Korona varjostaa jokapäiväistä leipäämme, jos tallainen ilmaus sallitaan ja myös johtamisjärjestelmien muutoksen ajankohta pitää päivittää tätä päivää vastaavaksi.

Tarvitaanko pormestari Lahteen? esitin pari vuotta sitten saman kysymyksen? Tampere 220000 asukasta, on aivan eri veropohjassa kuin Lahti, eikä sielläkään välttämättä olla niin tyytyväisiä malliin. Pääakaupunkiseutu 1,6 miljoonaa ihmistä, aivan eri kategoriaan kuuluva alue, myös Koronan suhteen. Ei voi niitä Lahteen verrata. Esim. Kuopiossa on päädytty aivan eri ratkaisuun, mihin kuntalaiset ovat tyytyväisiä, sieltä ei mallia kuitenkaan ole otettu.

Lahdessa ollaan budjetin laadinnassa mittavia säästöjä tekemässä jokaiseen toimialaan ja toimialoissa tehtävät leikkaukset ovat suoraan kytköksissä kuntalaisiin. Viimeinen mitä tarvitaan mielestäni tässä ajassa, on kallis johtamisjärjestelmän muutos. Kun näkymä on veronkorotukset, leikkaukset, palvelujen saatavuuden heikennys, työttömyyden kasvu ja verotulojen heikennys, verorahojen ohjaaminen yksityiselle toimijalle perusterveyden palveluissa, kaikesta tinkiminen. Ei ole oikea aika mielestäni johtamisjärjestelmän muutokseen.

Kaikkia tapahtumia on siirretty tämän tiukan, Koronastakin johtuvan taloudellisen tilanteen takia, vaikkakin on nähtävissä mitä taloudellisia seuraamuksia siitä on tullut, niin yrityksille kuin kuntalaisille. Mielestäni voidaan johtamisjärjestelmien muuttamisesta käydä uudenlaista keskustelua seuraavalla vaalikaudella 2024 kun näemme miten maailma makaa, kun olemme päässeet turvallisesti eteenpäin Koronasta ja ehkä talousnäkymämme ovat parantuneet.

Demokratiassa pitää kuulua kansan ääni ja jos siitä huolimatta ajetaan asioita härkäpäisesti lävitse, vaikkei siihen ole rahaakaan, toimitaan kaksinaismoralistisesti ja siihen kimppaan itse en lähde. Esitän että, johtamisjärjestelmän uudistamisesta toistaiseksi luovutaan, kunnes Päijät-Hämeen taloudellinen tilanne paranee oleellisesti ja yhteiskunnassamme vallitseva Koronatilanne on siten selätetty, jotta voimme jonkinlaiseen normaaliin palautua.

Satu Lehtola, sd, kaupunginvaltuuston varavaltuutettu

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu