17. kesä, 2020

Epävarmuuden luominen liikuttaa markkinoita

Kun ei voida suoraan yksityistää verovaroin tuotettuja julkisia terveyspalveluja, perustetaan Yhteisyritys, missä toisena osapuolena on kunnat 49 % äänioikeudella ja toisella puolella Osakeyhtiö 51 % äänioikeudella, missä useampi sijoittajaomistaja taustalla. Suurimpana omistajana on kansainvälinen sijoitusrahasto CVC Capital Partners 57 % osuudella jenkkiomistuksessa, muut omistajat LähiTapiola-ryhmä 20 %Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma8 %Valtion Eläkerahasto (VER)5 %Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen4 %Apteekkien Eläkekassa 0,6 %Valion Eläkekassa 0,4 %Muut sijoittajat ja yksityishenkilöt yhteensä 4 %

Päätösvalta on osakeyhtiön hallituksella, joka noudattaa sitä mitä Osakeyhtiölaissa sanotaan, toimii yhtiön edun mukaisesti. Julkisten palvelujen päätösten avoimuus päättyy siihen puhumattakaan hankintojen kilpailuttamisesta. Digipalveluita voidaan ostaa ja ostetaan nytkin, eikä tässä mallissa niitä omisteta nytkään, vaan omistaja on yksityinen kumppani ja kalliiksi ne tulee. Hintalappu on kaikella. Yhtiön perustaminen ja hallinto maksavat, kyllä verorahat taatusti sijoittajille kelpaa, terveys on tuottavaa bisnestä.

Toki voidaan yksilöidä erilaisia asioita ja panna paperille sopimuksen muotoon, toinen asia on oikeuden tulkinta, pakottavan lainsäädännön ehto on mitätön. Veronmaksajat maksaisivat oikeudenkäyntikulut, eivätkä oikeudenkäyntikulut ole halpaa lystiä lainkaan, puhumattakaan siitä, että oikeudenkäynnit kestävät vuosia ja verorahaa mitä kuntalaisten palvelujen parantamiseen voisi laittaa, palaa hukkaan. Mihin kaikkeen onkaan varaa, muttei tuottaa niitä palveluja kuntalaiselle.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ja yksityisen palveluntuottajan terveydenhuollon peruspalvelujen tuottamisen yhteisyritys on vain keino yksityistää verovaroin tuotettuja julkisia palveluja, joiden tehtävä on tuottaa palveluja veronmaksajille ei VOITTOA. Osakeyhtiölain mukaisesti Oy:ssä toimitaan ja Oy:n tehtävä on tuottaa voittoa ja jolla enemmistö osakkeista päättää.

Mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma, sitä pitää kaikkien sietää päivittäin. Epävarmuudesta jatkuva median muistuttaminen, on ihmisten ohjailemista. Siten myös markkinataloutta ohjaillaan ja osa hyötyy valtavasti, toiset putoavat pelistä, mikä on tarkoituskin. Jatkuvaa pelolla ja epävarmuudella ohjailemista tulee median välityksellä päivittäin. Tässä on iso markkinarako, näin päästään haluttuihin lopputuloksiin, kun pelotellaan kaikki pysymään omissa kodeissaan tai oloissaan ja puuhaillaan taustalla jälkeenpäin ei voida, kun valittaa ja turhaan. Koronalla saatiin markkinat haluttuun suuntaan ja nyt odotellaan toista aaltoa, jonka tulo on vähintäänkin epävarmaa, joskaan ei toivottavaa. Julkiset terveyspalvelut ovat sitä ihmisten terveydestä välittämistä, jota kuuluu tehdä koko ajan ei vain Koronan aikaan.

Johtamisjärjestelmiä muutetaan ja hallintokulut kasvavat jälleen, mikä on palveluntuottamiseen tarkoitetusta pois ja jos johtaminen muuttuu paremmaksi järjestelmää muutettaessa, niin sillä ajatuksella muutetaan kaikki järjestelmät ja sitten on kaikki hyvin. Kuitenkin se on  ihminen, joka johtaa eikä se järjestelmää muutettaessa parane, jollei se ihminen, osaa/kykene johtamaan oikein, todellakin epävarmuus siitä miten johtamisjärjestelmiä muutettaessa tulee käymään, on päivittäistä sekin.

Ylen tietojen mukaan komissio esittäisi 400 - 800 miljardin euron yhteistä velkaa, jolla kasvatettaisiin EU:n budjettia. Velasta vastaisivat jäsenmaat samassa suhteessa kuin niiden bruttokansantuote on EU:n bkt:sta. Koko EU on paisunut mahdottomaksi hoitaa ja on joillekin huonosti talouttaan hoitaneille maille vain tasku mistä rahaa nyppiä ilman maksuvelvoitetta.

Erotaan EU:sta, ollaan FEXIT. Onko järkeä maksaa muiden maiden velkoja koko ajan tai ylläpitää valtavia kustannuksia imeviä hallintoja, joiden päätöksentekokyky ei ole joustava, vaikka sitä joustavuutta työntekijöiltä vaaditaankin.

Tätä rikkaan ja köyhän taistoa on käyty kautta historian ja epävarmuus sen loppumisesta on taatusti varmaa.

Satu Lehtola, kaupunginvaltuuston varavaltuutettu, sd

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu