10. touko, 2020

Vastakkainasettelun aika

Ei tullut kunta-alan TES pöydässä ratkaisua 30.4.20 ja olemassa olevin työsuhde-ehdoin mennään edelleen, onneksi sentään 30 % lomarahaleikkaus poistui vuodenvaihteessa, kun oli erillinen sopimus siitä tehty. Tosin pidempään lomautetut eivät vuosilomarahastaan pääse nauttimaan. Kaikki naisvaltaiset alat ansaitsevat taatusti palkankorotuksensa ja ilman muuta hienoa työtä eturintamassa tekevät sairaanhoitajat ja lähihoitajat.

Sairaanhoitajia ja lähihoitajia, kuten kaikkia muitakin ammattiryhmiä, keitä sairaaloissa on töissä, tarvitaan ja jokaisella on oma tärkeä roolinsa kunnan organisaatiossa. Laitoshuoltajan roolin merkityksen tärkeys on Koronan aikana nähty ja niin tulee nähdä sairaanhoitajien ja lähihoitajienkin työn merkitys. Suomessa vain osoitetaan nurinkurisesti, aivan kun näitä ns. kutsumustöitä tekevät eivät olisi ansainneet palkankorotusta ja päästä eroon Kiky-ilmaistunneista, millä jo arvostusta työntekijälle osoitetaan. Hoitoalan palkat ovat muualla globaalissa maailmassamme eri luokkaa, ihan Euroopassakin, vaikka samassa veneessä soudetaankin ei palkka ja arvostus jakaudu globaalisti. Saahan todellakin kutsumustyötä tekevät lääkäritkin palkankorotuksensa.

Hoitajat ja muut kuntien työntekijät tekevät arvokasta työtä yhteiskunnan jäsenten hyväksi ja jokainen on tarpeellinen. Onko meillä varaa olla maksamatta siitä? EI ole, kohta ei ole hoitajia eikä hoitoalan ammattitaitoa saada hetkessä. Ei ole työntekijän etu eikä syy yhteiskunnassa vallitseva Korona tilanne, josta ei katastrofia ennusteista huolimatta syntynyt, eikä Korona ennusteista huolimatta kaatanut terveydenhuoltoamme, eikä kukaan varmasti tulevaa tiedä.

Paljon työttömyyttä ja lomautuksia sekä konkursseja sen sijaan on Korona aiheuttanut, nousu tästä kestää kauan ja vaikuttaa perheissä pitkään, riippuen tukipakettien kohdistumisesta. Vaikkei epidemiaa tullut poikkeustilaan vedoten estetään mahdolliset työntekijäpuolen toimet, kun ei saa kokoontua kesälläkään yli 500 ihmistä. Valmiiksi jo ennustetaan epidemian synty syksyllä, näin Perustuslaissa määritelty kokoontumisoikeus ei toteudu silloinkaan.

Osaava, ammattitaitoinen ja hyvinvoiva henkilöstö on yrityksen myös paras pääoma, kunta-alallakin. Paras työnantaja pitää huolen työhyvinvoinnin toteutumisesta, kunnollisesta palkkauksesta ja muista työsuhteen eduista, kaikille työntekijöille ei vain osalle. TES-neuvotteluissa unohtuu aina tämä, sitä toistetaan vain näön vuoksi.

Työnantajalle annetaan paljon pelivaraa nyt ja se on huolestuttavaa, kun samalla valmistellaan Julkisten terveyspalvelujen yksityistämistä. Kuluttajahinnat nousivat jo vuoden alussa, kuten joka vuosi, mikä palkassa näkyi heti ja mitä kauemmin tämä jatkuu sen kauemmin, pienipalkkaisen kuntatyöntekijän ostovoima pysyy pienenä. Yksityistämisen myötä hinnat jatkavat nousemistaan. Kuka selviää jatkossa kaikista maksuista, jollei palkka ole suhteutettu hintojen nousuun. Vähintäänkin ihmeellistä on se, että KVTES on se kulmakivi, jonka paikoilleen asettaminen tuntuu haastavalta aina.

Palkankorotukset ovat arvostuksen antoa työntekijällä ihan kaikilla aloilla ja nousee Suomen talouskin nopeammin, kun ostovoimaa lisätään. Yhteisöllisyyttä on huudettu tässä Koronan aikaan joka suunnasta, missä se on se yhteisöllisyys, kun pitäisi arvokkaasta ja vastuullisesta työstä kohtuullinen korvaus maksaa? Onhan nyt miljardeittain tuettu voitollisia yrityksiäkin, miksei erinomaisia kunta-alan työntekijöitä.

Nyt ei ole vastakkain asettelun aika kuten; Pääministeri Sanna Marin Ja Presidentti Sauli Niinistö sanovat.

Pidetään yhtä palkkaneuvottelujenkin suhteen, kun kerran samassa veneessä soudetaan.

Satu Lehtola, sd, Lahden kaupunginvaltuuston varavaltuutettu

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu