26. huhti, 2020

ON/OFF rajoitukset

Ei tullut hirveää sairastuneiden määrää, mikä on toki hyvä asia, vaikka ihan hirveitä lukuja povattiin maaliskuussa. Kaikissa maissa on eri väestön määrä ja erilainen terveydenhuolto, mitkä tässä pelottelussa sopivasti jätettiin kertomatta. Hyvin on myös jaettu rahaa omaan ja ystävien yrityksiin sekä nimitetty ties millä pätevyydellä ihmisiä virkoihin, sillä aikaa kun kansa on laitettu koteihin. 

Purkamisen aika olisi ollut jo, nyt on aiheutettu valtavasti työttömyyttä, lomautuksia, konkursseja ja otettu valtion velkaa paljon. Jokainen EU maakin lähtökohtaisesti vastaa omista veloistaan tai kansalaiset viime kädessä. Helikopterirahasta voisi olla joku hyöty.

Iltalehden ja salkunrakentajan mukaan:

Esillä on ollut kaksi toisistaan poikkeavaa mallia siitä, miten helikopteriraha käytännössä toteutettaisiin.

Ensimmäisessä mallissa keskuspankki voisi jakaa rahaa vastikkeetta suoraan kaikkien kansalaisten käyttöön. Näin keskuspankki maksaisi tietyn summan esimerkiksi pankkitilille. Tämä malli on ajatuksena esimerkiksi QE4people-kampanjassa, jossa joukko euroalueen kansalaisjärjestöjä ja ekonomisteja vaatii EKP:tä muuttamaan elvytystoimiaan niin, että ne palvelisivat kansalaisia.

Toisessa mallissa keskuspankki rahoittaisi valtioita ilman takaisinmaksuvelvotteita. Kansalaiset hyötyisivät helikopterirahasta näin tulonsiirtoina tai veronkevennyksinä.

– Valtio voisi shokkiluonteisesti alentaa tuloverotusta esimerkiksi yhdeksi vuodeksi, kuvailee taloustieteen professori Juha Junttila Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.

Finanssikriisin jälkeen keskuspankit ovat joutuneet ottamaan käyttöön poikkeuksellisia keinoja talouksien elvyttämiseksi ja inflaation kiihdyttämiseksi.

2.3.20 Kenties järein väline, eli helikopteriraha on nyt otettu käyttöön Hongkongissa. South China Moring Post -sivuston mukaan Hongkongin valtiovarainministeriö otti helikopterirahan käyttöön, jotta se voisi ehkäistä mahdollisen taantuman koronaviruksen leviämisen ja protestien vuoksi.

Helikopteriraha on kuuluisan amerikkalaisen taloustieteilijän, Milton Friedmanin idea. Se tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että keskuspankin rahoituksella valtio antaa rahaa kansalaisten käyttöön esimerkiksi laajan veronalennuksen kautta. Friedman on taloustieteen monetaristisen koulukunnan oppi-isä, ja monetarismin mukaan rahanjaon pitäisi kiihdyttää inflaatiota vuodevarmasti.

Joka tapauksessa velan määrä kasvaa mitä kauemmin rajoituksia pidetään. Tiedossa on jo uusi viruksen ennuste syksylle, että piikki tulee sitten siellä, mikäli siihen uskoo, voidaan ainenkin taas puuhailla taustalla ja kansalaisen velka kasvaa.  

Työllisyyden piti kasvaa 75% toisin valitettavasti kävi, työttömyys kasvaa ja perheiden ahdinko kasvaa ja siinä ei yhteisöllisyyden perään huutaminen auta ja että selvitään tästä yhdessä, jollei todella myös yksilöä tueta tässä kriisissä, mitä minä eritoten peräänkuulutan.

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu