25. maalis, 2020

Raha puhuu

Perusterveydenhuollon alasajo on aloitettu ja 1990-luvulla ja edelleen jatkuu uusien toimintamallien muodossa, jotka ovat kyseenalaisia veronmaksajan ja työntekijänkin näkökulmasta katsottuna. Ei suinkaan vähempänä asiana kulje lahtelaisen näkökulmasta katsottuna Lahti Energian osamyyminen, jota puuhaillaan myös kovalla tahdilla.

Tämä älytön kiirehän se kaikissa näissä tietyn tahon toimesta puuhatuissa muutoksissa, on ongelma tai etu, riippuu, kenen näkökulmasta asiaa katsotaan. Ei haluta perehtyä eikä selvittää mitään vaan runnoa lävitse päätöksiä, mistä vain hyvin toimeentuleville hyötyä ja heidän annetaan tämä päättääkin. Tahtotilana kaikkien julkisten palvelujen alasajo.

Kiireessä kun tehdään, tulee tehtyä vääriä päätöksiä, eikä niitä lähdetä perumaan, ei Phhyky:ä ole purettu, vaikka alamäkeä on menty koko ajan ja rahaa palanut mm. soten kaatuessa, mitä olisi voitu laittaa siihen kehittämiseen, hoitotyöhön ja lisäresursseihin. Työntekijöiden ja veronmaksajien kustannuksella mennään, raha puhuu, ei inhimillisyys.

Kuntalaiset ei kuitenkaan vain koostu hyvin toimeentulevista ihmisistä, vaan eri tuloluokista ja ekonomisista taustoista ja kunnan kuuluu huolehtia kaikista kunnan jäsenistä ei vain niistä varakkaista. Nyt kohdellaan osaa väestöstä todellakin toisen luokan kansalaisena ja sitä pidetään ihan normaalina käyttäytymisenä. Roolit jos olisi toisinpäin, mikä meteli siitä syntyisikään.

Toinen toistaan mielenkiintoisempia malleja keksitään, kun pyritään alas ajamaan verovaroin tuotettuja palveluja. Kunnan kaikki palvelut ensin yhtiöitetään kunnan yhtiöksi, jonka jälkeen alkaa loputon taistelu siitä kenelle yksityiselle tuottamattomat palvelut myydään, vaikkei julkisten palvelujen kuulu tuottaa voittoa koska ne verovaroin tuotetaan, vaan niitä palveluja.

Ne samat lääkärit, jotka voivat tehdä niitä julkisen perusterveydenhuollon lääkärien tehtäviä, ei tietysti suurella palkalla ja voitolla, kun omassa Oy:ssä, ovat siellä Mehiläisessä. Miksi eivät kalliisti koulutetut lääkärit halua toimia kunnallisessa terveyskeskuksessa? Se raha! Ei suinkaan auttaminen, sanelee.

Terveys on kaikille ihmisille, myös köyhälle ykkösasia ja kaikki tarvitsemme sähköä, jota saamme Lahdessa omasta hyvin tuottavasta yhtiöstä, eikä niiden omistusosuuksia tai päätösvaltaa toimintaan tule antaa yksityisille toimijoille.

Koronankin aikana päätöksiä tehdään ja valitettavasti Koronasta myös aiheutuu paljon taloudellista haittaa monille.  Vahinkojen maksajana ei tulisi olla pienituloinen veronmaksaja tai pk-yritys.

Satu Lehtola, sd

Lahden kaupunginvaltuuston varavaltuutettu

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu