15. joulu, 2019

Paljon puhetta tulevasta mennyt huomioiden

Kun arvostellaan tulevaa uuden hallituksen kautta, pitäisi muistaa, ettei kukaan varmuudella tiedä mitään tulevasta. Mennyt sen sijaan tiedetään ja kaikesta menneestä pitäisikin opiksi ottaa, ettei jo tehtyjä virheitä, mitä korjataan tulevaisuudessa pitkään, toistettaisi loputtomiin.

Suomessa on nyt nuorennettu ja tasa-arvoistettu Hallitusta, mikä on erittäin positiivista. Ilman muuta soraääniä kuullaan ja kriittistä keskusteluakin, jota pitääkin olla koko ajan. Vähättely, naissukupuolen halventaminen sen sijaan, ei kuulu hyvään keskustelukulttuuriin.

Hyvä on myös pitää mielessä, että suurin osa tehdyistä, pitkään korjattavista päätöksistä on pääosin miesten tekemiä, naiset, kun ovat kuitenkin olleet paljolti vähemmistön edustajia, eivätkä aina edes päässeet päätöksentekoon mukaan. Ei saisi olla sukupuolisidonnaista ajattelua, silti sitä vain on, lieko johtuu siitä, että osa miespuolisista on huonoja häviäjiä.

Vihapuheen lopettamisesta puhutaan, jotka pääosin kohdistuvat maahanmuuttajiin, mutta ihan oman maan naisiinkin sitä kohdistuu, miesten puolelta ja valitettavasti todella paljon. Naiset ovat taistelleet Suomessa tiensä pois nyrkin ja hellan välistä ja toivottavasti saadaan täysin loppumaan alistaminen 2050 mennessä, tämä tavoitteena.

Monet maat ovat sen suhteen vielä surkeammassa jamassa, ei tasa-arvosta, saati ihmisarvoisesta elämästä tietoakaan naispuolisena. Omassa maassa pitäisi hoitaa omat asiat, toisen maan sisäisiin asioihin ei ole puuttuminen, vai onko? Kansainvälinen painostus auttaisi varmaan ja sitähän käytetään. Asiat vain muuttuvat samaan tahtiin kuin ihmisten elinkaarikin.

Paljon on kuitenkin naisia ja hyvä niin, jotka eivät ole väkivallan kohteeksi joutuneet, siten eivät myös ymmärrä asian vakavuutta, se ei lukemalla tunnu, eivätkä kaikki omaa empatiakykyä, saati tunneälyäkään, vaikka olisivat väkivaltaa kokeneetkin.

Näin saatetaan puhua ja tuoda vain esille asioita, joita on kirjoista opittu, väheksymättä tutkimuksia lainkaan. Empiria ja teoria kulkevat käsi kädessä. Omakohtainen kokemus on kuitenkin ensiarvoinen tekijä kokonaisvaltaiseen näkemykseen asioista. Ymmärrys kasvaa kokemuksen kautta.

Katkeruus, kateus ja jatkuva oman edun tavoittelu voivat olla esteenä siten viedään huonoja asioita sukupolvelta toiselle, nämä huonot arvot ovat näkyvissä yhteiskunnallisessa keskustelussa ihan globaalistikin monin tavoin. Loppujen lopuksi aika mikä täällä olemme, on todella lyhyt, joten se pitäisi käyttää hyvin, muutkin kanssaihmiset huomioon ottaen. Hyvää Joulua ja Uutta Vuotta!

Satu Lehtola, sd, varavaltuutettu

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu