10. loka, 2018

Mielivaltaa ja sirkushuveja

Tämän syksyn loppunäytelmässä on työsopimuslain heikennys ja Sote/Maakunta kenraaliharjoitus meneillään. Ammattiliitot ilmoittaneet yksi toisensa jälkeen, etteivät hyväksy työsopimuslain heikennystä alle 10 hengen yrityksiin ja hyvä niin, eikä kukaan usko enää Sote/Maakuntauudistukseen, joka on heikennys ei uudistus. Millä logiikalla työllistyminen lisääntyy, jos irtisanomista helpotettaisiin? Yksi kun ulos laitetaan ja toinen otetaan, on tasatilanne tilastollisestikin. Henkilöperusteinen irtisanominen sen sijaan lisääntyy ja tämän jälkeen rantautuisi myös yli 10 hengen työllistäviin yrityksiin eli kaikkiin yrityksiin ja vielä kun pyritään siihen, että Suomi olisi vain Oy:tä täynnä, ei työntekijöillä olisi mitään turvaa, jos hallituksen tahtotila menisi lävitse.

Vielä jaksan hämmästellä, että tämäntyyppisiä heikennyksiä esitetään edes niin sanotussa Demokraattisessa yhteiskunnassa, missä näennäisesti korostetaan yksilön oikeuksia, muttei käytännössä toteudu ne oikeudet. Eduskunnan rooli on jokseenkin hämärtynyt tässä sirkusesityksessä mitä esitetään kansalle, ovatko he kansan asialla vai hallituksen kilpenä? Vaalien lähestyessä profiilin nostatusta tulee tuutin täydeltä, jotka heitetään romukoppaan, kun on paikka saatu. Peiliin katsomisen paikka.

Saavutettavuus on tulevaisuuden valtti, ei omisteta, vaan vuokrataan, siten syntyy sitä työllisyyttäkin, tarjoamalla erilaisia vuokrapalveluja. Kaikilla ei vain ole varaa vuokrata, saati ostaa, joten ovat yhteiskunnan vero varoin tuotettujen palvelujen varassa. Vanhat ihmiset ei nuorene, saati kroonisesti sairaat parane tai erilaiset paljon yhteiskunnan terveyspalveluihin suunnattuja varoja vievät sairaudet parane, vaikka kuinka tulisi sote ja valinnanvapaus tai yksityinen tarjoaisi peruspalvelua, jonka jälkeen lasku onkin suurempi yhteiskunnalle. Mikäli kunnan palvelua ei tarjota ei tarvita työntekijöitäkään kunnassa.

Mikäli markkinatalous jyllää yksinomaan eikä palveluja tuoteta verovaroin vaan ne annetaan monikansallisille yrityksille tai yrittäjille, jotka haluavat voitontavoittelussaan kiertää veronsa ja kierrättävät tulonsa omien Holding-yhtiöiden kautta tai monikansallisen yrityksen pääpaikka on veroparatiisissa missä ei Suomen kaltaista yritysverojärjestelmää ole, näin palvelujen tuottamiseen tarkoitetut rahat valuvat niille, jotka ovat yhtiön osakkaita. Ei suinkaan niille, jotka veronsa Suomeen maksavat ja joiden kuuluu vastinetta saada palvelujen muodossa. Tälläkin hetkellä 2 miljardia veroja jää verottamatta näiden yhtiöiden kautta. Tämän sai aikaan maan edellinen Hallitus 2014 ja nykyinen jo onneksi poistuva jatkaa kansan kyykyttämistä leikkauksin ja heikennyksin ja mahdollisimman monella Perustuslain muutoksella, jotka kansan suojaa heikentää, jos vain onnistuvat.

Varakkaat eivät kärsi tästä rakennemuutoksesta, koska voivat palvelunsa ostaa mistä vain. Ne kärsivät, joilla ei ole varaa, kun verovaroin tuotettuihin palveluihin.  Kapitalismi jyllää ja siihen kelkkaan liian moni päättäjä haluaa mennä. Hankintalaki, joka on julkisten hankintojen vartija, on säädetty, jottei turhia kuluja kuntalaisen maksettaviksi päädyttäisi huonoilla hankintapäätöksillä ja niistä aiheutuvilla markkinaoikeuskululuilla ja uusilla hankinnoilla aiheutettaisi. Ei ihme, ettei rahat eivät riitä palveluihin, mihin ovat tarkoitettu.

Satu Lehtola, sd varavaltuutettu

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu