11. huhti, 2018

Kestävyysvaje, kestävä kehitys, kestävyys

Kehysriihi-teatteri on puhunut ja kaikki katseet on suunnattu suunnitelman mukaan maan Hallituksen sanomisiin ja joka kanava ja uutisväylä ja asiaan liittyvä henkilö toitottaa kehysriihessä esitettyjä tulevia heikennyksiä. Tuloveronalennus joka koskee kaikkia palkansaajia, on irrotettu asiayhteydestään, siitä missä veronalennuksista sovittiin. Silloin kun KIKY:stä päätettiin 2016 samassa yhteydessä päätettiin tuloveronalennuksesta, joka ei kompensoinut lainkaan sitä mitä julkisen puolen työntekijät menettivät, henkilöstön alasajon alkusoittoa vain, joka pyritään päättämään tulevaan maakuntaan, mihin henkilöstö siirretään liikkeenluovutuksella, jonka jälkeen pyritään edelleen yksityistämään kaikki julkiset palvelut näin päästään suuresta kuluerästä; henkilöstöstä ja otetaan niitä työntekijöitä, jotka pienemmällä palkalla töihin suostuvat.

Nyt tuodaan tuloveroalennus esille asiana, joka olisi nyt Hallituksen armosta meille annettu ja siitähän pitää olla ihan pohjattoman kiitollinen. Hallitushan pitää kiinni vain siitä mitä on sovittu, kun alkujaankin heikensi julkisen puolen työntekijöiden ostovoimaa ja hyvinvointia viemällä mm. 30 % lomarahoista 2017-2019, lisäämällä työpäivän pituutta, eri maksujen korotuksina etc. Esimiehiä/johtajia tämä heikennys ei ole koskenut vaan porskuttavat edelleen kyseenalaisin johtamistaidoin.

Toinen iso silmäänpistävä seikka on, kuinka annetaan siihen ja tuohon tähän pikkurippusia, se taho eli Hallitus, joka kaiken otti pois antaa nyt aavistuksen takaisin ja odottaa siitä palkkiota. Paljonko annetaan? mikä olisi kansan mielestä sopiva summa millä voidaan Sipilä ja kumppanit palkita, ai niin vaalivoittoahan siellä toivotaan, voidaan taas seuraavat neljä vuotta kansaa kyykynpään laittaa. Toivottavasti kansa olisi nyt ottanut opikseen ja äänestäisi toisin, kun viime vaaleissa. Vai onnistuuko mediapeli päättäjien ja median välillä ennen vaaleja, kuten aina ennen vaaleja, saadaan ne päättäjät, jotka oikein peliä pelaavat.

Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyisen yhteiskunnan tarpeet tekemättä myönnytyksiä tulevien sukupolvien kustannuksella ja näinhän ollaan tehty aina eikä loppua näy, puheista huolimatta.

Viestinnän keinot ovat moninaiset ja niillä voidaan saada aikaan paljon huonoa, kuten nähdään tänä päivänä eikä kansalla ole välttämättä keinoa tunnistaa disinformaatiota ja luottamus on vieläkin liian suuri niitä kohtaan, jotka vain omaa etuaan ajavat. Tässä nälkäpelissä on vain monen ihmisen elämä kyseessä: lapset, vammaiset, opiskelijat, työttömät ja vanhukset.

Kestävyysvaje (engl. Fiscial sustainability) on talouspolitiikan käsite, joka kuvaa julkisen talouden velkaantumista julkisten menojen kasvaessa väestön ikääntymisen takia. Tänä päivänä ihmiset elävät entistä pidempään, lääketieteen ja hyvän ravitsemuksen ja sen johdosta, että pitävät huolta itsestään paremmin. Voidaanko siis perustella valtion velkaantumista vedoten siihen, että ihmiset elävät pidempään? Ei ole kansalaisten syy valtion velkaantuminen lähtökohdiltaan, vaan niiden jotka velan ottamisesta päättivät. Kansalla se kyllä maksatetaan. Voidaanko leikkaamalla pysäyttää ikääntyminen tai sairastuminen tai että synnyt vammaisena?

Parasta kestävyysvajeen paikkausta olisi työllisyyden lisääminen ei leikkaamalla vaan tukemalla ja kouluttamalla. Nyt sen sijaan toimitaan juuri päinvastoin. Yrittäjyys on hyvä asia, kun se palvelee myös yhteiskuntaa eikä siten, että yhteiskunta palvelee vain yrittäjyyttä. Pieniä yrityksiä pitää tukea enemmän eikä antaa isoille yritystukia liikaa. Työsopimuslakiin esitetty muutos irtisanomisen heikentämisestä on pöyristyttävää kuultavaa, taas mennään vuosikymmeniä takaisinpäin, aikaan jolloin ei työntekijällä ollut oikeuksia. Irtisanomisen helpottaminen ei tule lisäämään palkkaamista, vaan näin voi työnantaja heittää pihalle tuosta vaan ja ottaa tilalle toisen, joka miellyttää. Tässä mallissa eriarvoisuus kasvaa roimasti ja alle 30-vuotiaat naiset maksavat tästä siten, ettei vakityötä heltiä eikä Suomen yhteiskuntaan synny lisää lapsia kohta lainkaan.

Kestävyys on  muun muassa kykyä työskennellä pitkään väsymättä.  Tässä pelissä mitataan juuri sitä ja voi ihan arvata kenellä on paremmat edellytykset kestää asioita kauemmin.

Satu Lehtola, sd

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu