22. syys, 2017

Kikyä vai korotuksia!

Keskustelu käy taas kiivaana, onko palkansaaja ansainnut vaiko ei palkankorotuksia, poistuuko KIKY vai jatkuuko hallituksen linja ja jo ansaitut rahat viedään vuoteen 2019 mutta vain valikoidulta osalta palkansaajia. Siis siltä osalta, joiden työnantaja on muuttumassa yksityisempään suuntaan tai ainenkin ensin rakennemuutoksen nimellä kyhätään työnantaja maakuntamalliksi, josta sitten jalostetaan Oy:t. Hallitus suunnittelee koko ajan julkisten palveluiden yksityistämistä, niin soten kun muidenkin. Peruslailliset ongelmat kun on raivattu tieltä ja sorvattu tekstit sopivaan muotoon, aika on ase mitä käytetään kansaan, kun halutaan jokin lävitse. 

Paraneeko palvelu? Entä laatu? saati alenevatko kustannukset? No osakeyhtiöllä alenevat kustannukset, kun palkkaavat vuokratyövoimaa, niin pienevät henkilöstökustannukset ja päästään osasta henkilökuntaa eroon. Henkilökunnan asemasta katsottuna, kaikki heikkenee ja Ay-alasajo jatkuu. 

Useampi vuosi on luotu mielikuvaa, että Ay-toiminta, olisi jokin haitta ja este työehtojen tekemiselle ja työntekijän palkaamiselle sekä työelämän joustavuudelle, mikä ei pidä paikkaansa. Yrittäjän näkökulmasta katsottuna pitäisi työntekijä saada heittää ulos kun tulosvaroitus annetaan, ei maksaa sairauspäivärahaa saati lomarahoja mikäli yrityksellä menee huonosti, vaan vain silloin kun menee hyvin voitaisiin nämä maksaa, se on sitä Nallen ja kumppaneiden käsitys joustavuudesta.

Asumis-ja elämiskuluja pitää maksaa silloin kun menee hyvin ja ne on maksettava silloinkin kun menee huonosti. Ilman palkasta saatavaa toimeentuloa johon ei siis yhteiskunnan antama toimeentulotuki riitä, menee monelta luottotiedot ja pahimmillaan asunto ja toisilta vielä perhekin. Toisella puolella vaakakupissa on yrittäjän toimeentulo ja toisella puolella työntekijän, molemmat ovat kuitenkin ansainneet tulla toimeen, siksi on neuvoteltu TES:t.

Työntekijän kannan katsova Ay on luonut yleissitovat ja normaalisitovat raamit ja perusturvan, joita tosin on harmillisesti hallitus päässyt nakertamaan koko ajan ja Ay on liikaakin perääntynyt sen sijaan kun olisi pitänyt ottaa hyökkääjän rooli. Tällä liittokierroksella näemme mitkä ovat Ay:n voimavarat ja onko taistelutahtoa jäljellä palkansaajan puolesta.

Helppoa se ei tule olemaan, media pitää huolen otsikoista, joilla pyritään vaikuttamaan kansalaisten mielipiteeseen ja sitä kautta palkkatasoon, hyvä on kuitenkin muistuttaa, että kummasti on aina johtajien palkkioihin ja palkkaan rahaa. Metsäteollisuus on Paperiliiton kanssa aloittanut neuvottelukierroksen, joka toivon mukaan on näyttävä sen oikean suunnan kaikkien palkansaajien kannalta katsottuna.

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu