14. kesä, 2017

Vaaleja, vaaleja ja enemmän vaaleja

Maakuntavaalit, Presidentinvaalit, eduskuntavaalit, kunnallisvaalit, työsuojeluvaalit, luottamusmiesvaalit, Hämeenmaan vaalit, JHL edustajistovaalit. Tulee ihan vaaliähky vaikka kuinka haluaa vaikuttaa asioihin, niin liika voi olla liikaa ja liian monta samaa ehdokasta joka vaaleisssa, no ei ehkä Presidentin vaaleissa. Sopivista pressaehodoikkaista on meillä pula SDP:ssä, lieko johtuu siitä ettei pressalla ole sitä valtaa niin paljon enää vai mikä on katoon syynä?

Liikaa vaaleja on joka tapauksessa, kaikki nekin maksavat ja kansalainen on se laskun maksaja. Rahaa on kyllä tässä yhteiskunnassa paljon, vain se mihin sitä halutaan kohdentaa on se tärkein asia ja ne kohdentajat valitaan näissä monissa vaaleissa mitä Suomessa käydään.

Päättäjät, joita kansalaiset valitsevat useimmat ovat ehdolla kaikissa vaaleissa mitä meillä Suomessa käydään, onko se sitten hyvä asia kansalaisen kannalta katsottuna? Mielestäni hajontaa voisi olla enemmänkin siis sellaista hajontaa, että useampi päättäjä olisi Suomen ja kansalaisten asioita päättämässä eikä vain sama henkilö liiankin monessa pestissä. Siinä ei juuri ajatukset vaihdu.

Budjetti, se puhuttaa myös vaalien aikana ja jälkeen. Tuntuukin usein juuri siltä, että halutaan antaa mielikuva siitä, että vain sillä ehdokkaalla, jolla on eniten rahaa laittaa vaalibudjettiin ja saada näkyvyyttä sillä, se ehdokas on valittava ehdottomasti, raha on siis se tärkein seikka. Kenen rahaa se sitten on se minkä ehdokas laittaa vaalibudjettiinsa ja kuinka paljon hän seisoo sanojensa takana ovat toinen asia. 

Poikkeuksiakin on, toiset pääsevät alle satasella valtuustoon, kun toiset laittavat useita tuhansia. Kun on varaa laittaa vaalibudjettiin tuhansia sitä aloittelevalla poliitikolla ei useimmiten ole, mutta voi olla todella hyviä ajatuksia miten asioita muutettaisiin kokonaisvaltaisesti ja ennenkaikkea empaattinen ja inhimillinen sekä oikeudenmukainen näkeymys, juuri sen kansalaisen kannalta katsottuna, se kun on se joka valtuutetun on äänestänyt sinne valtuustoon. Se jolla on eniten rahaa, ei välttämättä ole kuntalaisen kannalta paras vaihtoehto.

Valtuutetetut ovat äänestäjän mandaatilla kuten myös kansanedustajat, seikka joka jokseenkin unohdetaan kun päästään päättäjäksi. Lehdistöllä on myös suuri rooli näissä asioissa, ketä tuodaan esille milloin missäkin roolissa lehdessä ja pyritään iskostamaan ihmisten mieliin ajatus, että tässä teille uudistaja ja kaupungin pelastaja vaikkei olisi sinnepäinkään, medialukutaitoa ja maalaisjärkeä kysytään äänestäjältä.

Äänestäjän pitäisi olla valveutunut ja käydä vaalikiertueen aikana puhumassa ehdokkaiden kanssa ja moneen kertaan, ei kannata luottaa täysin mihinkään vaalikoneeseen vaan face to face on paras mittari. Seuraavaksi on maakuntavaalit, ehkä jo tammikuussa, voi olla myöhemminkin riippuu, osataanko päättää miten epätasa-arvoinen valinnanvapaus meille kansalaisille yritetään saada tai kuinka se siis luonnistuu laillisesti. Uusi Sipilän haluama oikeuskansleri tammikuussa varmaan saa ehkä sen laillisuudenkin toteutumaan, vaikkei perustuslaki sitä saliisikaan. Voidaan kuitenkin uskotella asioita kansalaisille, jotka eivät muusta tiedä, kyllähän luottamushenkilöihin pitäisi voida luottaa, vaikkakin joka päivä tulee esiin asioita mitkä eivät luotettavuutta edesauta, silti hallitus nauttii kansanedustajien luottamusta. Hämmästyttävää, eikö totta?

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu