24. touko, 2017

Koulukiusaus ongelma jota ei hoideta

Toinen toistaan järkyttäviä koulukiusaamistarinoita lukee lehdistä, netistä ja kuulee toisilta äideiltä. Usein on juuri niin, että kiusaamista ei jostain syystä haluta laittaa koulun toimesta kuriin, vaikka suurin osa kiusaamisesta tapahtuisi koulussa. Koulun pitäisi olla turvallinen oppimisympäristö. Turvalliseen oppimisympäristöön kuuluu; psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen turvallisuus.

Ymmärrettävää toki on, että opettajat, jotka ovat usein ylityöllistettyjä, eivät kerkiä paneutumaan sillä intensiivisyydellä, millä pitäisi oppilaiden väleihin, mutta näinhän ei saisi olla, riittävä määrä koulunkäynninohjaajia toisi helpotusta opettajien työmääriin. Valitettavasti vaan tätäkin ammattiryhmää vain vähennetään, näin ollen on opettajilla entistä vähemmän aikaa paneutua oppilaiden väleihin.

Maa missä huudetaan suureen ääneen ei vihapuheelle, saa omien kansalaisten lapset kiusata toista vertaistaan. Kiusaaminen jättää ikuiset arvet ja kuten olemme lukeneet ja eivät kaikki toivu ikinä ja toiset päättävät elämänsä liian varhain.

Omia lapsianikin on kiusattu, molempia poikiani, vanhempaa monta vuotta. Minä puutuin siihen välittömästi. Tarvittiin paljon puhumista ja työtä, jotta sain kiusaamisen loppumaan. Viimenen keino oli ottaa yhteyttä suoraan kiusaajan vanhempiin ja se tuotti tulosta heti. Siinä koin täysin miten se henkilöityy tämäkin asia. Jollei opettaja kuuntele lasta eikä edes vanhempaa, saati tee mitään asialle, ei siihen parannusta saa. Ikinä ei kyllä poikani niitä unohda, mutta en luovuttanut ja jos olisi ollut lapseni takia järkevintä, olisin vaihtanut  koulua.

Pienimmän poikani kohdalla kiusaamista on myös ollut ja aika monta kertaa olen viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana käynyt niin puhelin kuin Wilma viestittelyjä, kun keskustellut rehtorinkin kanssa naamatusten kiusaamisen lopettamisen keinoista, ihan olen ollut valmis tekemään rikosilmoituksen, jollei kiusaaminen lopu. Niin minun lapseni, kun kaikkien lapsien kuuluisi olla vanhemmilleen tärkeitä, jopa ne kiusaajalapset tarvitsevat rakkautta ja huomiota ja kiusaaminen on jonkinlainen hätähuuto. Tosin ei kaikissa tapauksissa, eikä oikeuta silti kiusaamiseen.

Nykypäivänä netti mahdollistaa kiusaamisen aivan eri lailla ja eri laajuudessa, mikä tuo lisähaasteen kiusaamisen loppumisen taisteluun.Voimia ja jaksamista niille vanhemmille, jotka taistelevat kiusaamisen loppumisen puolesta omien lastensa kohdalla, älkää antako periksi. Lapsenne tarvitsevat teitä.

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu