22. maalis, 2017

Pienessä piirissä! toteutuuko demokratia?

Niin pääministerimme kuin Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtajakin ovat sitä mieltä, että pienessä piirissä päätökset pitäisi päättää, kenen etua se sitten ensisijaisesti ajaa? Tuskin kansalaisen jonka mandaatilla valtuutetut ja myös kaupunginhallituksen jäsenet on äänestetty tehtäväänsä. Siten tietysti todennäköisyys erimielisyyteen, on pieni ja saadaan päätös vietyä lävitse suuremmitta vastalauseitta, kansalaisen mielipidettä tosin ei kysytä, vaikka kansalaisia koskevia asioita päätetäänkin siinä piirissä.

Unohdetaan, mitä se demokratian käsite tarkoittaa tai pikemminkin halutaan unohtaa. Ennenkaikkeahan demokratia on vuorovaikuitteista keskustelua päättäjien ja kansalaisten välillä. Se on myös sananvapautta, mitä nyt jo pyritään muokkaamaan pääministerin haluamaan suuntaan. Miten kansalaisen demokraattinen oikeus vaikuttaa asioihin toteutuu, jollei hän edes pääse asiaan missään vaiheessa vaikuttamaan, vaan asiat tuodaan vain tiedoksi, kuten viranhaltijat tekevät ja monissa yrityksissä toimitaan suhteessa työntekijöihin. Päättäjät ovat kuitenkin kansanäänestyksellä tehtäviinsä valittu, joten neljän vuoden välein siihen on kansalaisella mahdollisuus vaikuttaa, muutoin päättäjiä on vaikea saada vaihdettua ilman erittäin pätevää syytä tai jollei sitten itse eroa.

Onko meillä vuorovaikutteista demokratiaa nyt Lahdessa tai Suomessa? MInun mielestäni ei ole vaan meilä on pääministerinä yritysjohtaja joka johtaa yritystä Suomi Oy ymmärtämättä, ettei Suomi ole Oy. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja kok. Lahdessa on myös yritysjohtaja, molemmat yritysjohtajat pyrkivät heikentämään kansalaisten/kuntalaistaen toimeentuloa monin tavoin, mutta osakkailleen jakaa, jotta kannatuslukemat säilyvät. Lahdessa viimeisin yritys heikentää totaalista demokraattista päätäntävaltaa oli ministerimalli, mitä Kokoomus ajoi, kuin käärmettä pyssyyn. 11 valtuutettua olisi saanut valtaa ja 48 olisi ollut turhan panttina. Kuinka olisi demokratia tässä toteunut, ei kuinkaan, lopulta kisattaisiin vain siitä kuka saa olla 11 joukossa ja vielä enemmän kuin nyt unohdettaisiin kansan näkökulman ajaminen. Onneksi tämän mallin suhteen järjen valo voitti.

Mitähän juhlallista kansanvallan vähenemisessä on, tietysti riippuu keneltä kysytään, jos kysytään kapitalistilta niin varmaan on juhlallista, köyhät voi kapitalistin mielestä olla ilman mitään kun omaa syytäänhän ovat köyhiä. Köyhien asioiden ajajana Sdp edustaja taas on juuri vastakkaista mieltä ja haluaa hyvän toimivan Sosiaalipolitiikan ja demokraattisen yhteiskunnan ja verovarojen kohdenuksen julkisiin palveluihin kuten kuuluukin. Vasemmisto kallistuu ehkä samalle suunnalle ja vihreä kestävän kehityksen mukaan ottamalla, mikä ei ole huono arvo sekään. Persuista en osaa sanoa, minne kallistuvat, mutteivat köyhien asioita kyllä edesauta, vaikka niin vaalimainoksissa väittävät. Keskusta on Sipilän suuntainen, joten sieltä äkkiä pois ennenkuin koko Suomi on myyty eniten tarjoavalle.

Sanonta joukossa tyhmyys tiivistyy pitää tässä kohtaa paikkaansa, että varsinkin liian pienessä joukossa niin käy, eikä demokratia toteutuisi. Ei demokratian heikennyksille, ei yksinvaltiuksille, ei diktatuurille.

Satu Lehtola, SDP

Kuntavaaliehdokas

varapääluottamusmies JHL

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu