Palkansaajan raskas taakka

Miten on mahdollista, että kaikki kilpailukykyyn liittyvä paine on kasattu pienen palkansaajan tai sen opiskelijan, eläkeläisen, vammaisen, omaishoitajan tai toimeentuloa nostavan hartioille? ja silti johtajat nostavat yli miljoonan vuosituloja? Onko nämä jotkut johtajaihmiset niin erinomaisia ihmisiä? Kukahan on niin määritellyt? Nämä johtajat, jotka näitä palkkoja nostaa kohta ainoita työntekijöitä ko. firmassa, kun eihän sieltä palkkaa edes riitä muille, hyvä, että yrityksen toiminnan pyörittämiseen. Ollaan pikkuisen etäännytty realistisesta elämästä tässäkin kohtaa.

Kilpailukyky merkitsee toimijan, yleensä yrityksen, toimialan tai kansantalouden, kykyä selviytyä taloudellisen kilpailun olosuhteissa ja siitä juuri on markkinataloudessa kyse ja siksi julkiset palvelut kuuluvat olla julkisena, ei kilpailla avoimilla markkinoilla, se kun merkitsee työntekijöiden ja tilojen vähentämistä ensisijaisesti, ei valitettavasti sen toisiinsa törmäilevän pomoportaan vähentämisenä, tosin hämmästelen kuka ne työt tekevät, kun vain esimiehiä on toisiaan ohjaamassa.

Viennin vetäminenkään ei ole ihan simppeli juttu, kun siihen vaikuttaa se tuotteen hinta, kysyntä, markkinat, tuotantokustannukset, yrityksen imago, millainen toimija se on ja missä markkinoi ja miten? Ei pysty tehtaan työntekijä vientiin vaikuttamaan, hän voi vain tehdä työnsä hyvin ja toivoa, että markkinoilla kysyntää tuotteelle riittää ja että tuote on hinnoiteltu oikein, siten saadaan kustannukset maksettua ja palkka työntekijälle maksettua.

Kaikki on nyt siis Suomessa sen vähempituloisen ihmisen hartioilla ja jos Suomi ei selviydy taloudellisesta kilpailusta, vaikka vienti, joka tässä on pääroolissa, niin jollei se vedä, kansalaiset maksavat erilaisina tulonmenetyksinä vajeen, mutta johtajat ja päättäjät ei maksa senttiäkään,

Onko siis kilpailukyvyn kohentaminen vain ja ainoastaan työntekijöiden tehtävä?, entä näiden miljoonapalkkoja saavien pomojen vastuu, kiteytyykö se vain alaisten palkkojen heikennyksiin ja johtajien oman palkan kohentamiseen, kaukana on hyvästä johtajuudesta nämä oma etu edellä johtajat.

Vielä pisteenä Iin päälle, meillä on pääministerinä ja kutakuinkin muina hallituksen ministereinä ihmisiä, jotka niin ikään ovat täysin ulkona realistisesta elämästä tai eivät välitä kansalasisista vähäänkään, kunhan jatkokautta vaan pukkaa, jopa ihan sairastutaankin siitä syystä, muusta viis. Osinkoverotustakaan ei voida nostaa, kun on oma lehmä ojassa. Kohtahan heistäkin vain iloisia uutisia Yle uutisoi, kun käsky käy niin vaan pehmoisia puhutaan ja kaikki on onnellisia paitsi se pienituloinen ja vähempiosainen kansalainen.

Nyt kun, on tiedossa 40 miljoonaa lisää rahaa Maakuntauudistuksen myötä Päijät-Hämeelle, ei voida perustella edes Maakunnan tulemisen myötä aiheettomia veronkorotusaikeita sillä, kun kunnan tulot laskevat Maakuntauudistuksen myötä niin samassa suhteessa kunnan menot laskevat myös, kunta kun ei tuota Sote-palveluja eikä maksa palkkojakaan henkilöstölle paitsi niille joillekin, joille tehtävät on räätälöity muutoksesta huolimatta.

Uudistuksen, jota kuntalaiset eli veronmaksajat eivät ole halunneet eivätkä alulle laittaneet vaan päättäjät halusivat tehokkuutta ja parempaa palveluketjun joustavuutta, sitähän tämä uudistus ei tuo vaan päinvastoin. Tämä verorahoja nielevän hyvinvointikuntayhtymän, joka perustettiin vain vähennysten ja heikennysten ja yksityistämistahtotilan esiripuksi.  

On tehtävä rohkeita rakenteellisia uudistuksia! sanoo Kaupunginhallituksen kokopäivätoiminen puheenjohtaja 60 000 euron vuosiansioillaan muun ansionsa lisäksi, kuntalaiset siis tämän vuosiansion maksavat., tästäkin voidaan luopua. Rakenteelliset uudistukset eivät voi yksipuolisesti tarkoittaa sitä, että kuntalaisen toimeentuloa jatkuvasti vain heikennetään, muttei niiden jotka siitä päättävät. Nyt alkavissa Hyvinvointikuntayhtymän YT:t toivon mukaan karsivat niitä monen tuottavan työntekijän verran ansaitsevia päälliköitä, se vasta kunnan kassassa näkyykin, toki tämähän on alkusoittoa yksityittämisbuumille mitä valtaa pitävät puolueet haluavat koko Suomeen,  ei muista niin väliä kunhan omat osingot säilyy!

Satu Lehtola, sdp

Kuntavaaliehdokas

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu