Kotihoitoa kaikille!

Missä on laskelma josta näkyy, että suurimmat säästöt syntyvät vuodepaikkoja poistamalla ja siirtämällä palveluja enenevässä määrin kotiin. Kotiin tuotettavat palvelut, maksavat myös, ne eivät ole ilmaisia ei kuntalaiselle eikä kunnallekaan ja kun otetaan huomioon missä määrin, jollain aikavälillä henkilökuntaa vähennetään ja tilaa jää vapaaksi, mistä myös aiheutuu yhteiskunnalle laskuja lisääntyvän työttömyyden kautta ja vapautuvien tilojen, mille pitää jokin käyttö ja käyttäjät saada, jotka ihan rahaa kaupungin kassaan tuovat, ei tule halvemmaksi yhteiskunnalle. 

Miten selviävät ne jotka hoitoa tarvitsevat 24h/vrk. eikä ole rahaa maksaa itse? Palvelusetelikään ei ole säästöä yhteiskunnan kannalta katsottuna. Visioidaanpa, että näiden kaikkien sähköisten järjestelmien ansiosta, asiakkaat melkein itse itsensä hoitavat, ei tarvita, kun Skype ja lääkäri/hoitaja, jotka kertovat hoidettavalle kuinka hoidettava hoitaa itsensä, siinä vasta todella säästöä yhteiskunnassa. Tähänhän sitä pyritään.  

Paitsi, ettei iso osa kohdeasiakkaista osaa eikä kykene käyttämään sähköisiä järjestelmiä, puhumattakaan, että heillä olisi leikkausten ja heikennysten jälkeen varaa maksaa palveluista, jotka on hinnoiteltu markkinahintoihin sidottuna, eli nousevat kun muutkin kustannukset nousevat, tulot ovat ainoa vähäosaisilla mitkä eivät nouse samassa suhteessa. Pisteenä iin päälle, kun asiakkaalla on hätä ja fyysisen hoitohenkilökunnan tarve ei mikään järjestelmä siinä pysty auttamaan. Väheksymättä sähköisten palvelujen merkitystä oikeassa paikassa. Iso kysymys on vielä miksi keskussairaalaa laajennetaan ja korjataan, jollei siellä ole tarkoitus hoitaa ketään tulevaisuudessa, kun ohimennen? Monta miljoonaa laitetaan siihenkin kuntalaisten rahoja.  

Viimeiset 15 vuotta on ollut tiedossa sekin, että koko maan kattavat potilastietojärjestelmät olisivat olleet kaikkien kannalta, erityisesti potilaan hoidon kannalta todella hyvä asia ja yhtä pitkä aika on ollut aikaa näitä yhtenäistääkin pikkuhiljaa. Kerralla jos kaikki järjestelmät muutetaan, joudutaan tinkimään ensisijaisesti hoidon laadusta ja hoidon saatavuudesta sekä henkilökunnasta. Yritysmaailmassa kun haetaan tuloksia ja tehokkuutta säästetään ensimmäiseksi työntekijöistä ja sitten vaihdetaan pienempiin tiloihin tai realisoidaan omaisuutta, jos sellaista on. Pomot sen sijaan saavat kultaisen kädenpuristuksen ja heidän palkkoihinsa on aina varaa.

Näin toimien ei siis synny säästöjä eikä työttömyyskään helpota, henkilöstöä saadaan kyllä liikuteltua ja epävarmuutta luotua lisää ihmisten elämään. Näin myös saadaan palkat alemmas, mistä tosin aiemmissa TES neuvotteluissa neuvoteltiin edes pieniä korotuksia, koska on riittävästi työvoimaa tarjolla, ei ole kenelläkään varaa jo hallituksenkin toimien seurauksena olla ottamatta mitään työtä vastaan, tulit toimeen tai et.

Positiivistahan on, että niin vanhukset kuin vammaiset saavat itse valita palvelujen tuottajan vaan kenen etua sekin ajaa?  Asia on hieno vain ajatuksena, kun kohderyhmät eivät välttämättä kykene mitenkään valitsemaan palvelujen tuottajien väliltä.  Susia syntyessään nämä loistavat kuningasajatukset ja ajavat vain sitä tarkoitusta, että mahdollisimman moni ei valitse mitään tuottajaa, kun ei osaa, säästöä siis syntyy rutkasti kun ei ole palveluakaan.

 

Satu Lehtola, sd

varapääluottamusmies JHL, kuntavaaliehdokas

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu