Valinnanvapautta ja osallistamista

Valinnanvapaudesta olen kirjoittanut useassa kirjoituksessani kuten julkisten palvelujen yhtiöittämisestä, joka ei tule kansalaista autuaaksi tekemään vaan päinvastoin entistä enemmän maksavat kaikki terveyspalvelut eikä hoidon saatavuus, saati laatu parane ja yhtiö kun tekee konkurssin kuntalaiset maksavat. Kuka vastaa siitä vastaako saatu palvelu sitä mitä tilattiin, yksityistämisen jälkeen, palvelun tuottaja tietysti vastaa, mutta aina kannattaa lukea pienellä printattu teksti, missä on lueteltu mistä tuottaja ei vastaa.

Valinnanvapaus kattaa sen, että Maakunta voi olla palvelun tarjoaja tai yksityinen tai järjestö. Käytössä olevat maksutavat ovat henkilökohtainen budjetti, joka on ennalta määritelty summa ja palveluseteli, joka on ennalta määritelty summa sekä maksuseteli, joka on maksusitoumus ja niiden ylitse menevät palvelut voi ja saa kuluttaja maksaa itse, jos on rahaa.

Erityisterveydenhoitoa jos ja kun tarvitset, pitää olla lähete lääkäriltä, jota on hankala saada tällä hetkelläkin eikä tule helpottumaan, mikäli sinulla ei ole sitä rahaa hakea lähetettä omakustanne hintaan. Suuri eriarvoistumisen riski yksityistämisessä on asiakkaiden valinta, hoidetaan tuottajan puolelta ne potilaat kenestä kate suurin eli rahallinen hyöty yritykselle suurin. Koska palvelujen tuottajalle annetaan asiakasmäärän mukaan rahasumma, siten tuottaja voiton maksimoidakseen pyrkii valikoimaan potilaat ja ne sairaimmat ja siis kalleimmat potilaat jäävät kunnalle/maakunnalle ja edelleenkin yhteiskunnan terveysmenot ovat suuret, jollei ne potilaat, jotka eniten verovaroja kuluttavat, ryhdy maksamaan hoitojaan itse, ettei yhteiskunnan tarvitse.

Verovaroja käytetään kyllä hyvin ja tehokkaasti siinä kohtaa, kun päätetään tehdä organisaatiomuutoksia ja kun se esimiesarmeija palkataan, joille työhuoneet, ohjelmat, välineet, huonekalut, työsuhdeautot yms. hankitaan. Kun moniportainen esimieskaarti on saatu kasaan, pannaan pystyyn YT, jossa pyritään ensisijaisesti irtisanomaan, ne ketkä työt tekevät, vaikka palkka on tekijätasolla monta kertaa pienempi kuin suunnittelu ja -kehittämistasolla eli päälliköillä ja irtisanomiset sinne pitäisi sinne kohdentaa. Ei ole tehokasta, saati järkevää, että esimiesporras on monitasoinen, byrokratiaan menee aikaa enemmän kuin päätöksentekoon eikä tiedon välittäminen toimi lainkaan, markkinataloudessa tehokkuus ja tiedonsiirto ovat avainasemassa.

Osallistaminen on tätä päivää, tarhassa osallistetaan, koulussa osallistetaan, työelämässä osallistetaan ja kunnassa osallistetaan. Tarhaikäiset tosin eivät ymmärrä alkuun osallistamista, oppivat ajan myötä, että se on osallistua aktiivisesti, koulussa osallistaminen on olemalla aktiivinen tunneilla. Työelämässä osallistetaan kuuntelemalla infotilaisuuksia missä puhutaan asian vierestä ja pyritään pitämään työntekijät sen aikaa rauhallisena, kunnes saadaan esimiehet ja pomot valittua ennen YT: ä. Kuntalaiset osallistetaan järjestämällä erilaisia kuntalaisen vaikuttamistilaisuuksia, joissa ei kuitenkaan kuulla kuntalaisen ääntä vaan tehdään suunnitelman mukaan, onhan kuitenkin annettu demokraattisesti kuntalaiselle mahdollisuus vaikuttaa.

Mikä on muuttunut viime Kunnallis- tai eduskuntavaaleista? Maksut ovat nousseet, kaikista tuista on leikattu, oikeuksia on rajattu ja jos joku palvelu tuotettaisiin, jollekin ryhmälle ilmaiseksi on se joltakulta toiselta pois, kaikki maksaa. Halutaan päättäjien taholta yksityistää kaikki, vaikka se tulee kalliimmaksi kuntalaiselle ja entistä useampi joutuu turvautumaan yhteiskunnan apuun, tosin laskelmoidaan aina, ettei kaikki tukea hae edes, vaan omaiset hoitaisi näin yhteiskunta säästää. Erityislasten sijoittaminen tavallisiin luokkiin siinä viimeisin säästökohde, josta hinta maksetaan myöhemmin.

Haluttaisiin lautakuntiin ja kunnan päättäviin elimiin hallitusammattilaisia, joka tarkoittaa käytännössä yritysjohtajia joka paikkaan, voitontavoittelu on ykkösasia yritysammattilaisilla ei inhimillisyys, eikä sovi kunnan, saati Suomen johtamiseen, kuten olemme nähneet jo parin vuoden ajan.

Äänestäjällä on valta valita kuka päättää kunnassasi, käytä ääntäsi!

Satu Lehtola, SDP

Kuntavaaliehdokas

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu