Talonpojat ja tilalliset ESS 16.12.2015

Talonpojat, tilalliset ja pakkolait 

Tämä aihe on puhuttanut kaikissa medioissa viimeiset viisi kuukautta, enkä ihmettele, monenkin tutkijan mukaan, ei näin huonosti suunniteltua ja valmisteltua, voimassa olevaa sopimuskäytäntöä ja jopa perustuslakia vastaan rikkovia tapoja ole aiemmin Suomen Hallituksen toimesta tehty.

Ei tarvitse olla edes tutkija käsittääkseen, että tässä vaan on EK hallituksen suulla päättänyt yrittää kertaheitolla heikentää työsuhdeturvaa ja ajaa alas ay-liikettä. Saadaanko Suomi sitten nousuun ja korjattua mm. heikentynyttä vientivajetta. Vientivajeessa ei ole kyse ettei vientiä olisi vaan siitä että vientituotteiden hinnat ovat nousseet hitaammin kuin tuontituotteiden. Vai perustetaanko kuitenkin hallintarekisteri, vai mitähän tehtäisi?


Järkyttävintä kaikessa on se että sen sijaan että tämä toisi mitään hyvää tullessaan; tuo se heikentyneen toimeentulon myötä lisää vähäosaisia toimeentulon piiriin ja lapsiperheet, työttömät, eläkeläiset maksavat kalleimman hinnan, ei tämä hyväosaisia kosketa millään lailla. Palaisimme historiassa sata vuotta taaksepäin missä oli Yhteiskunnassa säätyjako: aateliset, papisto, porvaristo, talonpojat maalla tilalliset. 


Työssä käyvät joutuisivat, luopumaan vuosilomalakiin perustuen luopumaan sovituista lomistaan ja 30 % lomarahastaan ja vuorolisistään, mikä on kunnan pienituloisilla työntekijöillä paljon ja siitä vielä verot, riippuen mikä on palkkasumma on eikä se pienituloisella ole juuri 1500 enempää.

Ahneudella ja röyhkeydellä ei ole rajaa enää meidän yhteiskunnassa ja esimerkki lähtee aina ylhäältä alaspäin, huono johtaja voi viedä yrityksen konkurssiin. Surutta viedään kaikki mahdollisuudet edes kohtuulliseen toimeentuloon. Toimeentulotuen maksaa myös yhteiskunta ja sitten voidaankin syyllistää heidät seuraavaksi kuinka elävät yhteiskunnan varoin.

Työpaikkoja nämä kaavaillut työsuhde heikennykset eivät lisää. Vaan mahdolliset työntekijältä otettavat lomarahat ja vuorolisät menevät yrittäjän pussiin ja lisäsäästöä haetaan esim. vuokratyöntekijöistä ja maahanmuuttajista joita myös yhteiskunnan varoin koulutetaan, eri palkkatasoon tietysti.

Yksi erittäin tärkeä silmiinpistävä seikka on minusta se miten monelta taholta jopa luottamus henkilöiltä tulee julkista viestiä että nämä pakkolait ovat jo voimassa. Näin ei suinkaan ole vaan ne annetaan vasta Helmikuussa 2016 eduskunnalle käsiteltäviksi. Siihen asti pitäisi neuvotella ja neuvotella, koska kaaoksesta ei hyödy työnantajakaan.

Nyt jäitä hattuun lausunnoissa ja neuvottelupöytään mars, näin ei nimittäin hyvinvointiyhteiskunnassa sopimuskumppanien kuulu toimia eikä näin voisi toimia yritysmaailmassa ilman sopimussakkoa, sen kyllä entinen yritysjohtaja nykyinen pääministerimme tietää hyvin.

Työehtosopimusten kaato toisi yrityksille aseman missä työntekijät olisivat vailla arvostusta ja vain käyttötavaraa kuten monissa maissa on tälläkin hetkellä, sellaisenko Suomen haluamme?  


Satu Lehtola,

16.12.2015

Lahti  

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu