Hallitus kasvattaa eriarvoisuutta

Ei ole KIKYA voittanutta!

Hallituksen tekemien leikkauspäätösten ja mahdollisten päivähoitomaksujen 20 % korottamisen jälkeen, jo nyt pienillä tuloilla toimeentulevien lapsiperheiden ja muiden pienituloisten toimeentulo tulee heikentymään lähitulevaisuudessa. Eriarvoistumista lisätään sen sijaan että sitä pyrittäisiin vähentämään kun mm. päivähoidon rajaamiset otetaan täytäntöön elokuussa Lahdessakin, vaikkakin hallituksen kärkihankkeena on eriarvoistumisen vähentäminen.

Terveys ja - hammaslääkärimaksut ovat nousseet 30 %, lääkekorvauksiin on tullut 50 euron omavastuu ja lääkekustannuskaton alarajaa nostettu, terveydenhuollon maksukaton alarajaa nostettu, miten nämä yhtälöt toimivat niin että lapsiperheet ja pienituloiset selviävät maksuista, kun on entistä vähemmän tuloja ja tukia pienenetään, hämmästyttävää matematiikkaa päättäjien taholta.

Palkat eivät ole nousseet samassa suhteessa kuin kustannukset, eivätkä näillä näkymin tule nousemaankaan lähivuosina, pikemminkin pyritään siihen että varsinkin julkisen puolen työntekijöiden palkat saataisiin entisestään alemmaksi ja jos hyvin käy yhtiöittämisen avulla päästään eroon koko henkilökunnasta lähitulevaisuudessa. Ei ole varaa palkankorotuksiin vaikka moneen muuhun asiaan sitä rahaa löytyy.

Kaiken maksajana on se pienituloinen perheellinen, opiskelija, eläkeläinen, työtön ja vammainen. Kuinka kyykkyyn kansa menee? KIKY on noussut rooliin josta voisi melkein Oscarin myöntää, se kun ratkoo kaikki yhteiskunnan ongelmat mahdollisesti toteutuessaan.

Toteutuessaan KIKY ei lisää työpaikkoja eikä vientiä vaan vähentää perheiden ja pienituloisten tuloja. Entistä vähemmän on käytettävänä rahaa ostaa Suomalaisella työllä tehtyjä tuotteita ja siten lisätä sitä kilpailukykyä. Hallitus haluaa vain kunnan työntekijöiden palkat alas, alkusoittona muulle alasajolle.

Eikä tässä vielä kaikki, maksut palveluista nousevat edelleen mahdollisten yhtiöittämisten seurauksena eikä lisäleikkauksiltakaan säästytä kun kaikki hinnat nostetaan yksityisten palvelujen tarjoajien kanssa samalle tasolle, se valinnanvapaus, kun meille koittaa. Verohelpotusta ei ole näköpiirissä tänä vuonna ja Sipilä on jättänyt portin sinne auki, että jos ei KIKY toteudu niin ei verohelpotuksia tule, tosin ne ovat nimellisiä helpotuksia eivätkä vastaa tehtyjä heikennyksiä.

Halutaan unohtaa että valmisteilla olevat Soten ja Maakuntahallintojen valmistelutkin maksavat yhteiskunnalle ja lahtelaisille, esimerkkinä tämä kiireellä valmisteltava hyvinvointikuntayhtymä, aivan turhaa rahanmenoa kuntalaiselle. Varmaa on kuitenkin se, ettei hyvinvointiyhteiskunnastamme ole mitään juuri jäljellä. Suomi on vain kustannustasoltaan sen verta korkeatasoinen, ettei perheiden, joissa toinen on työtön tai pahimmassa tapauksessa molemmat, ole enää elämä kovin inhimillistä, kun eivät rahat yksinkertaisesti riitä mihinkään.

Perheissä, joissa on lapsia, on aina lääkekustannuksia ja elinkustannuksia mistä ei voi kokonaan tinkiä, esimerkkinä lasten vaatetus. Toki voi hyödyntää kirppareita ja ostaa tarjouksesta, mutta tässä ulkonäkö keskeisessä maailmassamme kiusaaminen on kasvava suuntaus vaikka senkin eteen töitä tehdään, että saataisiin sitä karsittua, eivät nämä heikennykset jo olemassa olevia vähätuloisten perheiden lapsia auta siinä kohtaa. Se on karua toiminta kouluissa lasten välillä, puhumattakaan miten surullista on että joku ei pääse edes synttäreille, kun ei kuulu samalle sosioekonomiselle tasolle.

Sosioekonomisten erojen on todettu kasvavan lisää lähivuosina ja jokseenkin kaikki tämä hallituksen toiminta tuntuu siihen pyrkivän, että osa väestöstä tulee tippumaan yhteiskunnan reunoille leikkausten ja korotusten yhteissummana. Kouluttautuminen on vielä köyhänkin oikeus, onko sitä oikeutta kohta, vaan onko vallalla ajatus, köyhänä synnyt köyhänä kuolet. Lähtötilanne kun ei todellakaan ole kaikilla sama eikä myös mahdollisuudet päästä eteenpäin.

Miten lapsiperheet ja pienituloiset pystyvät vastaamaan näihin heikennyksiin? eivät mitenkään jollei ole töitä eikä mahdollisuutta opiskella ammattia jossa töitä olisi ja taata perheelleen edes kohtuullinen toimeentulo. Kuitenkin ihmiset päättävät nämä asiat eivät robotit, vielä toistaiseksi ainekin. Tosin aina ei tunnu siltä että, olisi mitään älyä saati tunnetta tehdyissä päätöksissä, joten sama vaikka robotit johtaisi päätöksentekoa jo nyt.

Satu Lehtola (sd)

varapääluottamusmies JHL

tradenomiaikuisopiskelija

Otsikko

Klikkaa tähän lisätäksesi tekstiä. Kerro hieman vaikkapa itsestäsi, harrastuksistasi ja työstäsi.

Uusimmat kommentit

20.11 | 15:29

Säilytettävä ehdottomasti!

20.01 | 05:09

Kiitos Satu, kirjoitat tärkeää asiaa, kumpa päättäjät heräisi "ruususen unesta".Koskaan ei ole liian myöhäistä.

09.10 | 03:58

Satu, ESS 9.10.2019. Harmi, että et ole parempi kaveri Antin kanssa. Siellä isommalla tasolla on kavereista huolehdittu palkkaamalka heitä huuhaa-virkoihin kansan kustannuksella.

08.03 | 16:59

Varmasti muutos on paikallaan, tosin Kokoomus Lahdessa on isoin puolue ja jälki sen mukaista. Ensisijaisesti auttaa kun uusia valtuutettuja valitaan, se muuttaa jo ajatusmaailmaa lähtökohtaisesti.

Jaa tämä sivu